Ciasteczka z czekoladowymi perełkami
Przepis robiony ze strony z przepisami Doroty Świątkowskiej. Tutaj możecie zobaczyć także jej stronę.
Składniki:
- 170 g mąki krupczatki (dla dodania kruchości)
- 100 g masła o temperaturze pokojowej
- 100 g masy krówkowej
(inaczej masa kajmakowa lub dulce de leche)
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- olejek waniliowy
- 70 g - 100 g czekoladowych perełek bądź posiekanej
gorzkiej czekolady (chocolate chips)
Urządzenia:
- drewniana kula do ucierania ciasta
- blacha
- miska
Wykonanie:
1. Masło, masę krówkową i cukier utrzyj drewnianą kulą. W masie powinny być drobniutkie kawałki cukru.
2. Kolejno dodaj mąkę, cukier waniliowy i kropelkę olejku. Ponownie utrzyj.
3. Na koniec wsyp wybraną ilość czekoladowych perełek i wymieszaj.
4. Następnie uformuj z ciasta kulki wielkości orzechów włoskich, połóż je na blasze i spłaszcz dłonią. Zachowaj odstępy, ponieważ ciastka trochę urosną i mogą zacząć się ze sobą sklejać.
5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 13 minut. Brzegi powinny być trochę zarumienione.
Smacznego!
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - Twój może być pierwszy!
Polecam inne wpisy w tym dziale:
Kruche ciasteczka przekładane czekoladą - 2014-12-26 23:30:27
Pyszne kruche ciasteczka, bardzo podobne do tych, które moja koleżanka kupuje w piekarni. więcej ≫
Szybkie pierniczki - 2014-11-17 20:06:29
Szybkie pierniczki z domowego ciasta do zrobienia nawet w Wigilię. więcej ≫
Chleb pszenno-żytni na zakwasie - 2014-07-28 16:57:06
Dobry chlebek pszenno-żytni zrobiony w maszynie. więcej ≫
Naleśniki kokosowe z polewą czekoladową - 2014-07-27 19:46:35
Naleśniki kokosowe z polewą - kuchnia indyjska. więcej ≫