Ciasteczka z czekoladowymi perełkami

Przepis robiony ze strony z przepisami Doroty Świątkowskiej. Tutaj możecie zobaczyć także jej stronę.

 

Składniki:

- 170 g mąki krupczatki (dla dodania kruchości)

- 100 g masła o temperaturze pokojowej

- 100 g masy krówkowej

(inaczej masa kajmakowa lub dulce de leche)

- 4 łyżki cukru

- 1 łyżeczka cukru waniliowego

- olejek waniliowy

- 70 g - 100 g czekoladowych perełek bądź posiekanej

gorzkiej czekolady (chocolate chips)

 

Urządzenia:

- drewniana kula do ucierania ciasta

- blacha

- miska

Wykonanie:

1. Masło, masę krówkową i cukier utrzyj drewnianą kulą. W masie powinny być drobniutkie kawałki cukru.

2. Kolejno dodaj mąkę, cukier waniliowy i kropelkę olejku. Ponownie utrzyj.

3. Na koniec wsyp wybraną ilość czekoladowych perełek i wymieszaj.

4. Następnie uformuj z ciasta kulki wielkości orzechów włoskich, połóż je na blasze i spłaszcz dłonią. Zachowaj odstępy, ponieważ ciastka trochę urosną i mogą zacząć się ze sobą sklejać.

5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 13 minut. Brzegi powinny być trochę zarumienione.

Smacznego!

 

Komentarze

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - Twój może być pierwszy!


Polecam inne wpisy w tym dziale:

Kruche ciasteczka przekładane czekoladą - 2014-12-26 23:30:27

Pyszne kruche ciasteczka, bardzo podobne do tych, które moja koleżanka kupuje w piekarni. więcej ≫

Szybkie pierniczki - 2014-11-17 20:06:29

Szybkie pierniczki z domowego ciasta do zrobienia nawet w Wigilię. więcej ≫

Chleb pszenno-żytni na zakwasie - 2014-07-28 16:57:06

Dobry chlebek pszenno-żytni zrobiony w maszynie. więcej ≫

Naleśniki kokosowe z polewą czekoladową - 2014-07-27 19:46:35

Naleśniki kokosowe z polewą - kuchnia indyjska. więcej ≫

Łaciate babeczki - 2014-05-10 00:14:57

Przepyszne babeczki w kakaowo-waniliowe łatki. więcej ≫

Torta di ricotta - 2014-04-28 18:31:00

Ciasto z ricottą smakujące babką. więcej ≫