Kruche ciasteczka przekładane czekoladą
Pyszne kruche ciasteczka, bardzo podobne do tych, które moja koleżanka kupuje w piekarni. Gdy zrobiłam je na wigilię szkolną bardzo wszystkim smakowały.
Tu przepis, oczywiście, jak zawsze z Moich Wypieków.
Składniki na kruche ciasto (pâte sablée):
- 250 g mąki pszennej
- 200 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła
- 100 g przesianego cukru pudru
- szczypta soli
- 2 żółtka
- połamana na małe kawałki czekolada (nie wiem ile jej zużyłam, ale warto przygotować co najmniej 1 tabliczkę)
- roztopiona czekolada do przełożenia ciastek
Wykonanie:
1. Na stolnicy zrób stożek z mąki z zagłębieniem w środku i dodaj do niego masło, cukier puder, sól i czekoladę. Wymieszaj delikatnie palcami rozcierająć masło z cukrem, a następnie wbij żółtka. Jako, że ja zawsze coś robię nie tak jak trzeba, długo bawiłam się ciastem, tak że stało się bardzo klejące i w ogóle.
2. Kiedy ciasto jest gładkie (nie tak jak u mnie - KLEJĄCE!) uformuj kulę, lekko spłaszcz i owiń folią spożywczą. Włóż masę do lodówki na godzinę lub dwie.
3. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je lekko podsypując mąką i wycinaj różne kształty. Przekładaj gotowe ciastka na blachę na matę silikonową lub na papier do pieczenia.
4. Piecz w 180 stopniach przez około 10 minut - 12 minut.
5. Rozpuszczoną czekoladę (ostygniętą i nie lejącą się) pokryj spód ciastek i sklej je razem.
Smacznego!
Komentarze
Polecam inne wpisy w tym dziale:
Szybkie pierniczki - 2014-11-17 20:06:29
Szybkie pierniczki z domowego ciasta do zrobienia nawet w Wigilię. więcej ≫
Chleb pszenno-żytni na zakwasie - 2014-07-28 16:57:06
Dobry chlebek pszenno-żytni zrobiony w maszynie. więcej ≫
Naleśniki kokosowe z polewą czekoladową - 2014-07-27 19:46:35
Naleśniki kokosowe z polewą - kuchnia indyjska. więcej ≫
Ciasto francuskie z 1/3 porcji - 2014-04-28 18:08:12
Delikatne, francuskie ciasto z warstwami robione przez około 12 godzin. więcej ≫