Chleb pszenno-żytni na zakwasie
Przepis jest stąd.
Jeżeli nie wiesz jak zrobić zakwas zajrzyj tutaj.
Składniki:
- 150 g zakwasu żytniego
- 300 g letniej wody
- 400 g mąki pszennej (ja dałam typ 650)
- 100 g mąki żytniej
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub drożdży świeżych (8 g)
Przygotowanie:
1. Włóż wszystkie składniki do maszyny i włącz opcję 'dough' (ok. 1,5 godz.).
2. Po wyjęciu ciasta z maszyny zamieszaj je jeszcze kilka razy i nałóż do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką keksówki. Ciasto włóż do wyrośnięcia do minimalnie nagrzanego piekarnika.
3. Gdy masa trochę urośnie nagrzej piekarnik do 200 stopni i piecz przez 15 minut.
4. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez 30 minut.
Smacznego!
Komentarze
Polecam inne wpisy w tym dziale:
Kruche ciasteczka przekładane czekoladą - 2014-12-26 23:30:27
Pyszne kruche ciasteczka, bardzo podobne do tych, które moja koleżanka kupuje w piekarni. więcej ≫
Szybkie pierniczki - 2014-11-17 20:06:29
Szybkie pierniczki z domowego ciasta do zrobienia nawet w Wigilię. więcej ≫
Naleśniki kokosowe z polewą czekoladową - 2014-07-27 19:46:35
Naleśniki kokosowe z polewą - kuchnia indyjska. więcej ≫
Ciasto francuskie z 1/3 porcji - 2014-04-28 18:08:12
Delikatne, francuskie ciasto z warstwami robione przez około 12 godzin. więcej ≫