Naleśniki kokosowe z polewą czekoladową

Przepis robiony według książki z przepisami Agnieszki Górskiej "Dzieci gotują. Kuchnie świata"

 

Składniki na naleśniki:

- 1 łyżka cukru

- 2 jajka

- trochę masła (możesz je zastąpić olejem)

- 3 łyżki mąki kukurydzianej

- 30 g mąki pszennej

- 125 ml mleka

- szczypta soli

 

Składniki na polewę:

- 1 czekolada mleczna lub gorzka

- wiórki kokosowe do posypaniana naleśników

 

Sposób przygotowania naleśników:

1. Włóż do miski cukier, jajka, mąkę kukurydzianą i pszenną, sól oraz wlej mleko.

2. Na patelni zrób naleśniki (ciasto wystarcza na ok. 7 małych naleśników).

 

Sposób przygotowania polewy:

1. Połam czekoladę na kawałki i włóż do rondelka.

2. Pozostaw na gazie póki się nie rozpuści. Pamiętaj, aby cały czas mieszać.

 

Smacznego!

 

Komentarze

calineczka 2014-07-30 20:44:58 - Naleśniczki, mniam mniam, moje ulubione danko. A te wyglądają tak apetycznie: żółciutkie, cieniutkie i na dodatek widziałam jak "fruwały" do góry i każdy lądował elegancko z powrotem na patelni. Rośnie talent kulinarny - brawo Malwinko!

Polecam inne wpisy w tym dziale:

Kruche ciasteczka przekładane czekoladą - 2014-12-26 23:30:27

Pyszne kruche ciasteczka, bardzo podobne do tych, które moja koleżanka kupuje w piekarni. więcej ≫

Szybkie pierniczki - 2014-11-17 20:06:29

Szybkie pierniczki z domowego ciasta do zrobienia nawet w Wigilię. więcej ≫

Chleb pszenno-żytni na zakwasie - 2014-07-28 16:57:06

Dobry chlebek pszenno-żytni zrobiony w maszynie. więcej ≫

Łaciate babeczki - 2014-05-10 00:14:57

Przepyszne babeczki w kakaowo-waniliowe łatki. więcej ≫

Torta di ricotta - 2014-04-28 18:31:00

Ciasto z ricottą smakujące babką. więcej ≫

Ciasto francuskie z 1/3 porcji - 2014-04-28 18:08:12

Delikatne, francuskie ciasto z warstwami robione przez około 12 godzin. więcej ≫