Torta di ricotta
Torta di ricotta robiona według przepisu z Domu z Kamienia.
Składniki:
- 2 jajka
- 250 g cukru
- 250 g mąki
- 85 g masła
- 13 g proszku do pieczenia
- 250 g ricotty
Wykonanie:
1. Jajka ubić z cukrem, dodać przesianą mąkę, proszek, ricottę, wcześniej odsączoną na sitku, migdały i masło.
2. Gdy się wszystko połączy wyłożyć na blachę wyściełaną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 30 min - jak zwykle piec do suchego patyczka.
O moim cieście:
Po wykonaniu pierwszego punktu ciasto miało grudy więc dolałam śmietanę przez co (prawdopodobnie) po upieczeniu wyszedł zakalec.
Smacznego!
Komentarze
Polecam inne wpisy w tym dziale:
Kruche ciasteczka przekładane czekoladą - 2014-12-26 23:30:27
Pyszne kruche ciasteczka, bardzo podobne do tych, które moja koleżanka kupuje w piekarni. więcej ≫
Szybkie pierniczki - 2014-11-17 20:06:29
Szybkie pierniczki z domowego ciasta do zrobienia nawet w Wigilię. więcej ≫
Chleb pszenno-żytni na zakwasie - 2014-07-28 16:57:06
Dobry chlebek pszenno-żytni zrobiony w maszynie. więcej ≫
Naleśniki kokosowe z polewą czekoladową - 2014-07-27 19:46:35
Naleśniki kokosowe z polewą - kuchnia indyjska. więcej ≫
Ciasto francuskie z 1/3 porcji - 2014-04-28 18:08:12
Delikatne, francuskie ciasto z warstwami robione przez około 12 godzin. więcej ≫