Torta di ricotta

Torta di ricotta robiona według przepisu z Domu z Kamienia.

 

Składniki:

- 2 jajka

- 250 g cukru

- 250 g mąki

- 85 g masła

- 13 g proszku do pieczenia

- 250 g ricotty

Wykonanie:

1. Jajka ubić z cukrem, dodać przesianą mąkę, proszek, ricottę, wcześniej odsączoną na sitku, migdały i masło.

2. Gdy się wszystko połączy wyłożyć na blachę wyściełaną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 30 min - jak zwykle piec do suchego patyczka.

 

O moim cieście:

Po wykonaniu pierwszego punktu ciasto miało grudy więc dolałam śmietanę przez co (prawdopodobnie) po upieczeniu wyszedł zakalec.

Smacznego!

 

Komentarze

calineczka 2014-05-02 17:05:18 - Biedne ciasto wywietrzone na balkonie jeszcze przed upieczeniem! Cała reszta łącznie z "gospochą" - super!

Polecam inne wpisy w tym dziale:

Kruche ciasteczka przekładane czekoladą - 2014-12-26 23:30:27

Pyszne kruche ciasteczka, bardzo podobne do tych, które moja koleżanka kupuje w piekarni. więcej ≫

Szybkie pierniczki - 2014-11-17 20:06:29

Szybkie pierniczki z domowego ciasta do zrobienia nawet w Wigilię. więcej ≫

Chleb pszenno-żytni na zakwasie - 2014-07-28 16:57:06

Dobry chlebek pszenno-żytni zrobiony w maszynie. więcej ≫

Naleśniki kokosowe z polewą czekoladową - 2014-07-27 19:46:35

Naleśniki kokosowe z polewą - kuchnia indyjska. więcej ≫

Łaciate babeczki - 2014-05-10 00:14:57

Przepyszne babeczki w kakaowo-waniliowe łatki. więcej ≫

Ciasto francuskie z 1/3 porcji - 2014-04-28 18:08:12

Delikatne, francuskie ciasto z warstwami robione przez około 12 godzin. więcej ≫