Ciasto francuskie z 1/3 porcji

Przepis robiony ze strony z przepisami Doroty Świątkowskiej. Tutaj możecie zobaczyć także jej stronę.

 

Składniki do zrobienia ciasta francuskiego:

- 66 ml zimnej wody

- 4 g soli

- 166 g masła o temperaturze pokojowej

- 50 g mąki krupczatki

- 83 g mąki pszennej

 

Składniki do zrobienia rogalików:

- cukier cynamonowy

- cynamon

- cukier

 

Urządzenia:

- blacha

- papier do pieczenia lub mata silikonowa do pieczenia

- folia

- stolnica

 

Wykonanie ciasta francuskiego:

1. Wodę wlej do szklanki i dodaj do niej sól. Wymieszaj dopóki się nie rozpuści.

Rozpuść 25 g masła na wolnym ogniu.

2. Mąkę pszenną i krupczatkę wsyp do miski. Dolej posoloną wodę, roztopione masło i zagnieć.

3. Uformuj kulę, spłaszcz ręką i zawiń w folię. Włóż do lodówki na 2 godziny.

4. Na małe kawałki pokrój resztę masła. Włóż do osobnej miski i utrzyj na gładką masę. Rozwałkuj na prostokąt grubości 2 cm. Wstaw do lodówki.

5. Stolnicę posyp mąką i połóż na niej ciasto wyjęte z lodówki. Teraz, tocząc wałek w jednym kierunku rozwałkuj na kwadrat grubości 2 cm lub cieniej. Pamiętaj, że środek musi być grubszy niż boki.

Schłodzone masło połóż na cieście. Zawiń masło ciastem.

6.  Ciasto z masłem rozwałkuj na prostokąt długości 3 razy dłuższej niż szerokość.

Złóż je na 3 części zawiń w folię i włóż do lodówki na 2 godziny.

7. Masę wyjmij z lodówki i obróć o 90 stopni. Potem powtórz poprzedni punkt i włóż do lodówki na minimum godzinę.

Punkt 6 powtórz jeszcze 4 razy za każdym razem wkładając ciasto do lodówki na co najmniej godzinę.

 

Teraz możesz dowolnie użyć przepisu lub wykonać pokazane poniżej cynamonowe rogaliki:

1.  Potnij ciasto na trójkąty.

2. Posyp je cukrem cynamonowym, cynamonem i zwykłym cukrem. Przed włożeniem do piekarnika pokrop rogaliki roztopionym masłem.

3.  Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut lub dłużej.

Smacznego!

 

Komentarze

inka 2014-06-18 18:44:52 - Oczywiście, że tak smakowały! Były o wiele lepsze od tych z opakowania.
calineczka 2014-05-06 10:36:22 - Podziwiam cierpliwość ważenia produktów, wykonania i oczekiwana na efekt też!!! Smacznie wyglądają, czy tak samo smakowały?

Polecam inne wpisy w tym dziale:

Kruche ciasteczka przekładane czekoladą - 2014-12-26 23:30:27

Pyszne kruche ciasteczka, bardzo podobne do tych, które moja koleżanka kupuje w piekarni. więcej ≫

Szybkie pierniczki - 2014-11-17 20:06:29

Szybkie pierniczki z domowego ciasta do zrobienia nawet w Wigilię. więcej ≫

Chleb pszenno-żytni na zakwasie - 2014-07-28 16:57:06

Dobry chlebek pszenno-żytni zrobiony w maszynie. więcej ≫

Naleśniki kokosowe z polewą czekoladową - 2014-07-27 19:46:35

Naleśniki kokosowe z polewą - kuchnia indyjska. więcej ≫

Łaciate babeczki - 2014-05-10 00:14:57

Przepyszne babeczki w kakaowo-waniliowe łatki. więcej ≫

Torta di ricotta - 2014-04-28 18:31:00

Ciasto z ricottą smakujące babką. więcej ≫