Irish scones, wersja 2
Składniki:
- 1 3/4 (225 g) kubków mąki
- 1/4 kubka cukru, plus dodatkowy
do posypania sconsów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 56 g zimnego masła
- 1/3 kubka rodzynek (ja ich nie dodałam)
- 1/2 pełnego mleka
- 1 duże jajko, plus dodatkowe ubite
do posmarowania sconsów
- olej
Urządzenia:
- blacha
- papier do pieczenia
- kubeczek do odmierzania
- blender lub mikser
- 2 miski
- stolnica
- szklanka (średnica około 6 cm)
Wykonanie:
1. Przesiej mąkę, dodaj cukier, proszek do pieczenia i sól. Weź masło podziel masło na małe kosteczki i wymieszaj rękami składniki. Jeśli używasz rodzynek, wrzuć je teraz do miski.
2. Do drugiej miski wlej jajko i mleko. Zmieszaj je blenderem lub mikserem. Kolejno składniki z pierwszej miski połóż na stolnicy posypanej wcześniej mąką (ciasto bardzo się klei). W masie zrób małe wgłębienie i wlej jajko z mlekiem. Wymieszaj (ale nie za mocno).
3. Ciasto rozpłaszcz i wytnij szklanką krążki.
4. Na blasze rozłóż papier do pieczenia i polej go lekko olejem. Krążki połóż na blasze.
5. Sconsy posmaruj ubitym (jednym) jajkiem i posyp cukrem.
6. W piekarniku nagrzanym do 220 stopni piecz przez około 14 minut na kolor złoty.
Smacznego!
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - Twój może być pierwszy!
Polecam inne wpisy w tym dziale:
Kruche ciasteczka przekładane czekoladą - 2014-12-26 23:30:27
Pyszne kruche ciasteczka, bardzo podobne do tych, które moja koleżanka kupuje w piekarni. więcej ≫
Szybkie pierniczki - 2014-11-17 20:06:29
Szybkie pierniczki z domowego ciasta do zrobienia nawet w Wigilię. więcej ≫
Chleb pszenno-żytni na zakwasie - 2014-07-28 16:57:06
Dobry chlebek pszenno-żytni zrobiony w maszynie. więcej ≫
Naleśniki kokosowe z polewą czekoladową - 2014-07-27 19:46:35
Naleśniki kokosowe z polewą - kuchnia indyjska. więcej ≫